Okey, I'm the only fan. Yei. Aga igastahes meisterdasin esimese osa valmis täielikult ja teist osagi (nagu tavaliselt, öösel) ja see on minu jaoks nii tüüpiline, et ma ei imestagi, et keegi ei loe. Kirjutan vist kellegi juttu ümber, väga selline tunne on. Igastahes, tundub, et kas a) mul on lihtsalt hull pubekajutufaas b)mul on igav c) kaks eelmist + hilinenud soov kirjutada midagi tobedalt lihtsat.
Aga vähemalt on see pikk.
Kirja-, koma - ja stiilivigu on! Anna teada, kui midagi karjuvat on. Kommentaare? Kriitikat? Niisama mainimist, et tahaks uut osa? :)
Ilusat lugemist! 1
„Kullake! Sa ärkasid!“ kuulsin ema kiljatust kõrva äärest. Üritasin vasta kuid midagi oli mulle kurku topitud.
„Ära püüa rääkida,“ lausus isa mahe bass ema kõrvalt. Tema hallisegune juuksepahmakas nägi välja nagu see poleks päevi kammi näinud. Ja kui ma ei tunneks oma isa piisavalt hästi siis ma oleks kindel olnud, et see polnud kammigi näinud.
Nad naeratasid nagu kaks opakat. Ema üks silm oli kinni plaastertatud ning tal oli käsi kipsis. Ja tal paistis veelgi sinikaid olevat. Millest? Isa võis küll olla tööle pühendunud kuid ta armastas ema. Ma nägin seda igal õhtul kui ta pärast töölt koju tulemist esimese asjana ema suudles, olenemata sellest, mitu inimest tema käte vahel suri või ei surnud.
Sekunditest sai minutid, minutitest tunnid, tundidest päevad. Vahepeal võeti toru mu kõrist ära. Kuid ma ei suutnud täpselt päevade ja ööde vaheldumist tabada. Ma ei teagi miks. Isa kadus vahepeal ära ja siis jälle ema. Ma teadsin kus nad mõlemad käisid. Tööl. Aga imelik oli see, et üks neist kahest oli alati läheduses.Kunagi varem seda polnud juhtunud. Mäletan päris hästi oma tuulerõugeid või grippi. Vanemad leidsid mulle lapsehoidja. Ise nad töötasid mõlemad. Kirurg ja sekretär, kõige veidram kooslus eales. Ja nad armastasid üksteist. Vähemalt isa armastas ema nõnda, et tema puhul teise naise (või mehega) olemine poleks arvesse tulnud. Emas polnud ma nii kindel. Aeg-ajalt tundus, et ta on isast tüdinud. Ja võib-olla kujutasin ma seda kõike ette.
„Täna lähme me kõik koju,“ teatas ema naeratades ühel hommikul. Tema juuksed olid jälle laitmatult korras. Imelik, vanasti lubas ta neil suht tavaliselt olla. „Meil on nii millestki seal rääkida.“
„Sa saad omale oma ratastooli,“ säras Mike lihtsalt. Mike’i päris nimel oli Mihkel kuid ta tahtis omale lahedat hüüdnime. Ja siis ma andsin talle selle. Mike. Mike käis siin alati kui ta koolis ei olnud. Parim sõber igaveseks. Ja ma teadsin, et ta arvas sama. Mäletan seda päeva kui ütlesin, et ma sain sinna kooli sisse. Ta rõõmustas minu üle ja samas muretses telefoniarvete pärast. Leidis, et ta peaks vanemaid rohkem aitama, sest ta ei kavatse mind pealinna tüdrukute ja poistele usalduseks jätta. Oma küla poiss peab sul ka olema, lihtsalt selleks kui nad kõik sul üleviskavad, kinnitas ta tookord mulle.
„Lahe,“ nõustusin temaga ning ei olnud selles üldse nii kindel. Kahest kohast murdunud vasak jalg ei tundunud just kõige toredam asi minu jaoks. Lihtsalt luud kasvavad nii aeglaselt kokku.
„Ja sa ei pea koolis käima nii kaua kui sul kips on!“ ütles ta mulle ning tegi oma kõige vapramat naeratust. Ja just sel hetkel sain ma aru, et ta varjab minu eest midagi. „Oleks minu vanemad ka nii lahedad!“
„Mike...“ alustasin kuid siis tulid mu vanemad tagasi. Nad olid mind korraks Mike’iga kahekesti jätnud, et korraldada mingisuguseid pisiasju.
„Igastahes,“ lausus isa, „Mike ja ema viivad asjad autosse. Ja meie saame kahekesti neile järgi rallida. Ma näitan sulle nii muuseas sulle seda kohta, kus ma töötan. Uuesti.“
„Isa..“ alustasin kuid sain emalt hoiatava pilgu. Kui isa tahab mulle oma töökohta näitada... jälle. Siis pean ma sellesse vaimustusega suhtuma. „Ma tahaksin näha seda kohta kus te vabal ajal istute. Arstidetuba? Ma nägin seda mingis sarjas. Dr.House äkki. Kas te peate ka seda ise puhastama kui mõni eriti räpakollist resident seal käib?“
Isa kõhistas naerda ning lubas mind sinna ruumi ka viia. Mike ja ema läksid ees ära ning isa hakkas mulle haiglat tutvustama. Kuulasin teda ja üritasin temalt küsimusi küsida. Ma teadsin selle haigla siseehitust peaaegu peast ning üritasin seda mitte välja näidata. Ta lihtsalt nautis seda koht ja seletamist. Pakkusin talle välja minnes välja idee, et kui ta vanemaks veel jääb, et ta siis hakkaks noortele arstihakatistele tunde andma. Ja ta leidis, et see on täitsa hea idee. Tudengilinnas elasime me juba nagu nii.
„Tegime sulle toa isa kabineti,“ ütles ema ning naeratas, näitades seda tuba, mille nad olid teinud isa ruumist.
„Ma arvan, et see poleks olnud vajalik...“ hakkasin juba edasi rääkima kui ema mind katkestas: „Isa muretseb su pärast ja arvab, et sa ei peaks kipsiga üles-alla hüppama. Mugavam. Ja tegelikult leian ma ka, et see oleks parem kui sa ei hüppaks koguaeg kipsiga. Kuulsin arstidelt, et see aeglustab luu kokkukasvamist. Ja seda sa ju ei taha.“
„..Seda ma tõesti ei taha,“ nõustusin viimaks ja surusin huuled tugevaks kriipsuks. „Aga ma tahan kõiki oma raamatuid ja arvutit ja riideid ja telefoni.“
„Sul on suured soovid väike neiu,“ leidis ema naerdes ning kinnitas, et nad toovad isaga koheselt kui ma söönud olen kõik mu tellitud asjad sinna tuppa.
Me ei olnud just kõige rikkamad inimesed. Kuid isa töö tõi nii palju sisse, et oma maja lubamine koos pisikeste hüvedega oli täiesti võimalik. Ja ema tõi ka raha sisse, kuigi ma rohkem kahtlustasin, et ta käis tööl sellepärast, et ta tunneks end isaga veidikegi võrdväärsemana ja ka lihtsalt sellepärast, et mitte hulluks minna. Ma oleksin ema asemel täpselt sama asja teinud.
Ema silus hajameelselt oma blonde kiharaid ja mulle tundus korraks, et ta tahtis mulle midagi veel öelda. Kuid siis ta pööras end otsustavalt ringi ning sammus toas minema, jättes mind koos ümbermuutunud toaga üksi.
„Julia!“ hüüdis ema mind köögist ning ma veeresin sinna. „Liisa ja Kertu tulevad läbi kohe, nad just helistasid ja kontrollisid, et kas nad võivad tulla. Ja Mike helistas ka. Ta ei tule täna, aga lubas sind selle eest homme jalutama viia.“
„Umm... okeii,“ ütlesin ning ei mõistnud miks kõik asjad käisid läbi ema. Toodi ju eile kõik asjad mulle vaat,et voodisse kätte. Kuigi öö alumisel korrusel oli harjumatu, oli see ka meeldiv. Mitte keegi ei kuulnud kui kaua ma tegelikult üleval olin olnud.
Ja nüüd tegi ema midagigi üllatusliku. Ta hakkas ümisema. Minu ema hakkas ümisema mingisugust tobedat lauluviisi! Minu ema, kes rääkis, et ümisemine on ebaviisakas.
„Ema...“ alustasin kuid meid katkestas uksekell.
„Oh, need peavadki olema Liisa ja Kertu!“ ütles ema ülemäära rõõmsalt ning tõttas uksele vastu. Kuulsin esikus kuidas südamesõbrannad ütlesid mu emale viisakalt tere ning küsisid kuidas minuga on. Ja siis äkitselt olid nad kõik kolmekesti tagasi köögis.
„Ma jätan teid nüüd kolmekesti ja lähen ise tööle,“ ütles ema reipalt ning naeratas tüdrukutele. „Tundke end kui kodus ja noh, kui te tahate midagi siis võtke köögist. Eksole? Ja Julia, ole tubli tüdruk. Tsau!“
Istusime kolmekesti elutoas. Mina olin end vinnanud tugitoolile ja end täpselt nii kera kerinud kui võimalik on kipsiga (mis on suht võimatu, kerra keeramine ma mõtlen). Ema kips oli läinud ja ma meenutasin seda pettumusega. Kuid temal oli kõigest pisike mõra. Minul kahest kohast korralikult kilduteks.
Liisa ja Kertu istusid mõlemad diivanil. Nad olid nii sarnased, et mul mõnikord tundus, et ma näen lihtsalt topelt, et nad tegelikult on üks ja seesama isik.
„Ja saad sa aru, Jossu lihtsalt palus mind enda tüdrukuks!“ rääkis Liisa ning naeratas avalalt. „Ma muidugi alguses polnud üldse nõus sellega kuid samas... ta oli nii armas kui ta seda tegi. Ja siis noh ma mõtlesin, et ta on koolis sotsiaalselt kõrgemal kui mina ja ei tee paha kui ma end ja oma sõbrannat kõrgemale upitan.“
„Abielu raha pärast,“ pomisesin enda nina alla.
Kertu vaatas mind veidike kahtlustavalt. „Mida sa ütlesid?“ küsis ta minult viimaks.
„Ah ei midagi, meenutasin raamatu nime,“ valetasin ning üritasin teha nägu, et ma tõesti mõtlesin seda.
„Kes tänapäeval raamatuid loeks!“ kiljatas Liisa naerdes. „Kui teks on pikem kui viis rida msn’is, siis noh, ma ei viitsi seda lugeda. Saad aru kui palju kasulike sekundeid sellega raisku läheb!“
Vaatasin teda ja oleksin justkui puuga pähe saanud. Too tüdruk armastas kunagi raamatuid. Lasteaias oli ta olnud ainus, kes reaalselt tundis huvi kuidas lugeda ja kui lugemise ära õppis, siis istus tundide kaupa nende muinasjutu raamatute taga.
„Eksole,“ ütles Kertu toetavalt, „koolis on ka nii tüütu. Õpetaja võiks lihtsalt vastused ette öelda. Mis mõttega me neid õpikust otsima peaksime. Märgatavalt lihtsam oleks need noh ise ette öelda. Ega kedagi nagu nii huvita mis aastatel see pisike kiilakas mees oma sõdu pidas.“
Kuidas oli võimalik, et need kaks tüdrukut pidasid end minu sõbrannadeks? Kuidas ma pidasin neid oma sõbrannadeks? Neil polnud enam ammu minuga mitte midagi ühist. Ma armastasin raamatuid. Kuidas ma sain neid nõnda kaua kannatada? Kas ma arvasin, et nad kasvavad sellest välja või midagi? Sulgesin oma silmad ja ohkasin.
„Julia?!“ hüüatas Liisa äkitselt ning ma avasin oma silmad ehmunult. Mis nüüd? Nägi ämbliku või?
„Mis on?“ imestasin ja üritasin mõistatada, miks ta nõnda moodi karjus. Mis oli tal viga?
„Sa nägid välja nagu sa oleks minestanud või midagi,“ seletas Kertu tema eest. Vaatasin neid mõlemat kahtlaselt ja rõõmustasin, sest sel hetkel kuulsin isa välisuksest sisse astuvat. Seda kuulsid nemadki ja korraga hakkas neil kiire, justkui nad kardaks mu isa. Kuid järgi mõeldes, neile polnud kunagi mu isa väga meeldinud.
„Me siis lähme,“ ütles Liisa ja Kertu lisas: „Küllap näeme varsti. Tsau!“
Ja sama kiirelt kui nad olid tulnud, olid nad ka läinud.
Istusin oma toas kui isa mind sööma tuli kutsuma. See oli veider, sest tavaliselt nädala sees meil ei olnud asi nii ametlik. Kuid nüüd tundus küll isa suht oma parimas koduses riietuses olevat.
Kui ma söögilaua äärde veeresin ning end toolile hüpitasin. Pidin ma õhku ahmima. Isa oli süüa teinud! See oli midagi, mida iga päev ei näe. Peale selle, et mu isa oli suurepäraselt kirurg, oli ta ka tegelikult meisterkokk. Asi mida meditsiini tudeerides õpitakse on see kuidas vorst õigesti lahti lõigata ja siis kinni õmmelda.
„Söö kullake,“ õhutas mind ema ja mulle tundus, et ka tema oli õhetavam kui tavaliselt. Isa hoidis emal käest kinni ning see muutis mind aina kahtlustavamaks. Nad varjasid midagi minu eest. Isa otsustas puhkuse võtta ja me kõik lähme soojale maale? Ema sai ametikõrgenduse? Isa sai ametikõrgenduse.
„Te lähete kohe lõhki,“ mainisin, „nii, et parem oleks, kui te asja kohe välja räägiksite. Enne kui teie tükke mööda tuba üles korjata tuleb.“
Ema kui ka isa naersid mu mitte-just-kõige-paremini-välja-tulnud nalja üle ning ema alustas: „Kullake... meil on isaga sulle üks pisike uudis... tegelikult on meil kaks uudist. Üks on halb ja teine on hea. Kumba sa esimesena kuulda tahad?“.
Loogiline oleks võtta esimesena halb ja siis hea, et hea halva mõju parandaks. Kuid mulle meeldis häid uudiseid alati ennem kuulda.
„Hea,“ otsustasin ning vaatasin vanematele otsa. Nad mõlemad tundusid säravat ning see uudis pidi olema sel juhul midagi põrutavat.
„Meist saavad uuesti lapsevanemad!“ kilkas ema lapselikult. „Pärast seda õnnetust tuli välja, et ma ootan veidike üle kuu aja juba uut pisikest ilmakodaniku.“
Ma ei teadnud kuidas sellele nüüd täpselt reageerida. „Seega, sinust saab vanem õde!“ lausus isa uhkelt ning ma sain aru, miks nad nii säravad olid olnud.
„Ja..ja... ja halb uudis?“ uurisin viimaks.
Ja siis ma nägin muutust oma vanemate näos. Inimesed, kes olid just lapselikult säranud rõõmust, et neist saavad uuesti lapsevanemad, neist said nüüd kaks oma vanusest vanemana paistvat inimest.
„See on seoses sinuga,“ ütles ema vaikselt, „see tuli välja samuti pärast õnnetust. Ja võib-olla kui seda õnnetust poleks toimunud, siis me poleks seda üldse teada saanud. Või vähemalt mitte nii vara.“
Isa köhatas ning hääl millega ta nüüd rääkima hakkas kuulus tavaliselt tema töö juurde: „Vaata Julia....“