Oi, oi, oi juba ongi aasta läbi. Ma märgin siis siia veel viimased raamatud ära (mõned on veel pooleli- see aasta lõpp tuli kuidagi nii kähku peale)ja püüan need leheküljed kokku lugeda. oleks ma ainult seda juba aasta alguses teinud nagu teised targad siin.
62.
Pealkiri: Lummus
Autor: Harri Jõgisalu
Lehekülgede arv: 254
Sisu: Lummus on lugu Siberisse küüditatud mehe elust noorukist vanaduspõlveni. Siberis aastaid kolhoosi karjusena, kuumadel suvedel stepis muldonnis ja talvel kolhoosniku hurtsikus lõikavalt külmade ja tuisuste ööde unenägudes - lapsepõlve kodu lummuses, tunaste sündmuste keskel. Aastakümneid hiljem Siberist tagasi jõudnud ja oma kodu taastades ärkab juba hallis eas mees mõnigi kord viirastuslikust unest oma noorusajas. Kuid nüüd juba pahupöördes - elust armetus Siberi kolhoosikülas. Nüüd näeb ta lummavaid hetki ääretu stepi värvirikka looduse keskel veedetud suvedest. Armumisest ja kogu eluks leitud õnnest. Järeltulnud põlvkond ei kujuta ette hilisajaloo sündmusi ega suuda või ei tahagi kõike uskuda. Vanavanematel aga seisab neile tehtud ülekohus ja läbielatu unustamatult meeles, tuleb uneski ette või viib une silmist. Raamatu "Lummus" kirjutamise ajendiks sai juba eaka põllu-ja metsamehe jutustatud lugu elust ja elujuhtumustest.
Arvamus: Jube on mõelda, et see kõik, millest seal raamatus kirjutatakse on tüsi ja juhtus nii-nii paljude inimestega (kaasa arvatud minu lähisugulastega). Autor oli seda kõike veel väga leebelt kirjutanud, nii et mul ei läinudki süda väga pahaks. Kujutan, ette, et sellest saab, ja on ka kindlasti kirjutatud nii, et lugejal tulevad vastikusvärinad. Võibolla oli ta mõelnud, et siis loevad seda rohkem noori. Kes teab.
Alguses läks raamat ludinal, aga hiljem kui Martin oli juba vana mees muutus raamat aeglaseks. Kuid, see andis väga hästi edasi just vana inimese mõtteviiisi. andis õige tunde ja tei raamatu tõelisemaks. Kuid siiki- lõpp minu jaokks venis.
Hinne: 9/10
63.
Pealkiri: Faust Eric
Autor: Terry Pratchett
Lehekülgede arv: 144
Sisu: Kettamaailma ainus demonoloogiahäkker Eric üritab välja kutsuda deemonit. Tal on üksnes kolm tagasihoidlikku soovi: saada surematuks, valitseda maailma ja panna maailma kõige ilusam naine endasse pööraselt armuma. Paraku ei ole ta kuigi osav häkker ning deemoni asemel kutsub ta välja Rincewindi koos Pagasiga. Pole ilmselt vaja kolm korda ära arvata, kas tema soovid hakkavad sujuvalt käituma, või kahetseb ta sügavalt, et oli üldse kunagi demonoloogia peale mõelnud.
Arvamus: Võtsin selle raamaturiiulist ainult selle pärast, et aega oli vajja parajakks teha ja olin autorist nii palju head kuulnud ja mõtlesin, et võiksin siis ka läbi lugeda, et teada, millest kõik räägivad. Oleks ma seda ometi varem lugenud! Niiiiiii hea ! Ma itsitasin terve aja, mis jättis minust küll väikse hullu mulje but at that moment I really didn't care bc it was so funny. Kuigi esimesel võimalusel võtan ma ingliskeelse raamatu, tõlge rikub ikka mõned asjad ära. Vähemalt vahel tundus küll.
Hinne: 10/10
64.
Pealkiri: Mort
Autor: Terry Pratchett
Lehekülgede arv: 300
Sisu:Ühel mitte eriti ilusal päeval tunneb Surm kurbust selle pärast, et asjad on nii, nagu nad ilmselt on. Ta jätab oma kohustused õpipoiss Morti hooleks ning lahkub, et end veidi lõbustada. Mort on aga surelik ja miski inimlik pole talle võõras, seepärast ei jäta teda külmaks ka printsess Keli ilusad silmad. Ta päästab Keli surmast ning tekitab sellega Kettamaailma asjades kohutava segaduse, sest Universum on printsessi surma juba teadmiseks võtnud. Ja Universumit ümber veenda pole sugugi lihtne.