Stiil ja grammaatika on kohutavad. Ka sisu on reaalsusest mõõda. :)
Parandan sind, kui lubad. :)
Sina: "Ärkasin hommikul selle peale, kui ema raputas mind, et õelda, et läheb tööle."
Mina kirjutaks nii:" Ärkasin hommikul ema raputamise peale. Ta tahtis öelda, et läheb tööle." (Stiiliviga)
Sina:" Panin oma roosa hommiku mantli selga ja kõndisin vannitoast välja."
Mina kirjutaks nii:" Panin endale roosa hommikumantli selga ja kõndisin vannitoast välja." (Hommikumantel! Muidu võiks arvata, et hommikul on oma mantel. Veelkord- stiil!) :)
Sina:"Siin on suur voodi, kahele inimesele isegi, kirjutuslaud, kummut, kapp ja suur peegel."
Mina kirjutaks nii:" Siin on suur voodi, millele mahub isegi kaks inimest. Veel on mu toas kirjutuslaud, kummut, kapp ja suur peegel." (Nii on lugejatel hõlpsam järge pidada ja aru saada.)
Sina:"Tuba on üldiselt roosat värvi, tüdrukute paradiis nagu ema ütleb."
Mina kirjutaks nii:" Tuba on põhiliselt roosa. Tüdrukute paradiis- nagu ema ütleb." (Grammaatika, tüdruk!) :)
Sina:"Kärolyn on mul hea sõbranna. Käime tihti kuskil väljas."
Mina kirjutaks nii:"Kärolyn on mu hea sõbranna. Käime tihti väljas." (Arusaadav küll, et sul on sõbranna, aga su
sõbranna on hea. :) Ja et te "kuskil" väljas käite, see on selge. Sa lihtsalt maini, et käite väljas.)
Sina:"Ta on pisut vormikas ning tal pole tegelikult väga palju sõppru."
Mina kirjutaks nii:" Ta on vormikas, kuid tal pole väga palju sõpru." (Saab öelda lihtsamalt nii, et mõte ei läheks kaduma.) :)
Suhtlend= suhelnud!Sina:" Panin selga tekse seeliku, lühikese ja peale valge topi ning kätte helekollase kardigani, et kui hiljem peaks jahe hakkama. Kuid ma kahtlen selles.Võtsin veel oma pisikese õlakoti. Sinna sisse panin ma rahakoti, telefoni ja kodu võtmed. Jooksin trepist alla, panin jalga hõbedased baleriinad ja kiirustasin bussi peale. "
Mina kirjutaks nii:"Panin jalga lühikese teksaseeliku (Kokku,sest teksal pole oma seelikut). Peale viskasin valge topi, kätte panin helekollase kardigani, juhuks kui hiljem jahe hakkab. (Miks peaksid kahtlema, sa ju ütlesid, et igaks juhuks!) Võtsin kaasa ka oma pisikese õlakoti, kuhu panin rahakoti, telefoni ja koduvõtmed (Kokku, sest kodul pole oma võtmeid). Jooksin trepist alla, toppisin (sünonüüme kasuta!) jalga hõbedased baleriinad ja kiirustasin bussile (bussi peale=bussile- lihtsam). :)
Sina:"Kohale jõudsin oli Kärr juba seal.Kärolyni hüüdnimi oli Kärr. "
Mina kirjutaks nii:"Kui ma kohale jõudsin, oli Kärr juba seal. (Stiil. Pealegi, kui sa juba kirjutasid
Kärr, saavad kõik juba aru, et see oli ta hüüdnimi.) :)
Sina:"„Kuhu sa nii kauaks jäid? Ma ootasin sind siin oma pool tundi.” Kui olime juba kinomaja juurde astumas."
Mina kirjutaks nii:" "Kuhu sa nii kauaks jäid? Ma ootasin sind siin pool tundi!"manitses ta, kui olime juba kinomaja poole teel." (Oioioioiii, kui pahasti sul otsekõnedega on!)
Sina:"Ah ma ei teagi, sa elad ju siin lähedal ka, aga mina pean bussiga sõitma.” "
Mina kirjutaks nii:" "Sul hea öelda, elad ise siin lähedal! Minul vaja bussiga veel sõita." " (Kui sa ise üle loed, võid märgata, kui segaselt sul mõtted väljendatud on."
Sina:"„Jah ma tean seda, sa ütled igakord niimodi.” Muheles ta. „Ega ma seda sulle pahaks ei pane.” "
Mina kirjutaks nii:" "Jah, ma tean. Sa räägid iga kord nii
," (KOMA)
muheles ta
, (KOMA) "Ega ma seda sulle pahaks pane." (Otsekõne, plika, otsekõne!) " :)
Sina:"Liikusime pileti leti juurde ja ostsime 2 piletit, nimelt mina maksin."
Mina kirjutaks nii:"Liikusime piletiletti (Kokku, sest piletil pole oma letti) ja ostsime 2 piletit, mille eest maksin mina." (NB:Kui tahad rõhutada ennast, siis pane "mina" lause lõppu.)
Sina:"Kärolyn ostis 2 popcorni ja colat."
Mina kirjutaks nii:"Kärolyn ostis 2
pakki popcorni (vaevalt neid ükshaaval müügil on.
) ja colat."
Sina:"Liikusime edasi pileti kontrolli ja saime saali."
Mina kirjutaks nii:"Liikusime piletikontrolli ja maandusime saali." (Kokku, sest piletil ei ole oma kontrolli, vaid on piletikontroll, mis kontrollib pileteid. Ja et te saali saite, see oli loogiline. Seetõttu kasuta teist sõna enda väljendamiseks.) :)
Sina:"Otsisime oma kohad üles ja ma kohe märkasin et täpselt minu tooli kõrval istub mingi poiss."
Mina kirjutaks nii:"Otsisime oma kohad üles ja äkki märkasin enda tooli kõrval tuttavat poissi." (Mingi poiss võiks olla igas saalis. Ma usun, et seal oli palju "mingeid" poisse". Ära unusta, et kõnekeel ei ole kirjakeel! Kõnekeeles sa võid palju öelda: ültse, mingi, suvakas jne, kuid kirjakeeles on need sõnad teised.)
Sina:"„Mis, mida vaja oli?” Kärr ei saanud rahu. "
Mina kirjutaks nii:" "Mida vaja oli?" ei saanud Kärr rahu." (Peaksid rohkem ilukirjandust lugema, et oma kirja stiil paika saada. Pead veel uurima otsekõne seaduspärasusi.) :)
Sina:"Ei vastand sellele ja me astusime edasi. Istusin enda kohale, ei vaatand kõrvale vaid süvenesin sellesse mida Kärolyn rääkis."
Mina kirjutaks nii:" Ma ei vastanud sellele ja astusime edasi. Istusin kohale ega vaadanud kõrvale vaid süvenesin ainult Kärolyni jutule." (Tundub loogilisem?)
Sina:"„Tead ma loodan, et see väga õudne ikka pole.” "
Mina kirjutaks nii:" "Ma loodan, et see väga õudne pole." (Ma usun, et ta teab, et sa talle midagi ütled, kui sa juba suu lahti teed.) :)
Sina:"Panin need prillid endale pähe ja valmistusin filmiks. Saal oli siiski pime ja raske oli inimestest aru saada, aga sellest sain aru, et Robert mul kõrval istus. Ma mõttes palvetasin koguaeg, et ta ei märkaks mind. Aga kus sellega.. "
Mina kirjutaks nii:" Asetasin prillid silmadele ja jälgisin filmi." (Ja KÕIK! Sest järgmises lauses pole loogikat. Kui sa juba nägid, et Robert on saalis, siis miks sa peaks teistest inimestest veel aru saama? Ja nagunii sa teadsid, kus istub Robert.) Ma palvetasin mõttes salamisi, et ta mind ei märkaks, aga kus sa sellega..." (Jah, nii peaks lause ehitus olema.)
Sina:"Tegi mulle silma."
Mina kirjutaks nii:"tegi ta mulle silma."
Sina:"„Kuule, ära arva et ma sinust huvitatud olen. See koht tuli mulle juhuslikult. Muide, ma viskasin selle paberi esimesse prügikasti mis ma nägin.” "
Mina kirjutaks nii:" "Kuule, sina, ära arva, et ma olen sinust huvitatud! Ma istusin siia juhuslikult. (Sest koht ise ju juhuslikult vastu ei jookse.) Pealegi, ma viskasin sinu numbri (et selgem oleks, mis paberist jutt on) esimesse prügikasti, mis ette juhtus."
Sina:"Film lõppes ja saalis oli sahistamist ja ka mina koos Kärriga liikusime väljapääsu poole. Ütlesin talle, et ma lähen nüüd koju ja et väga tore oli. Tal oli ikka selline imelik nägu ees ja ma teadsin, et ta tahtis teada, mis mul oli selle poisiga. Kuid, mul ei olnud temaga midagi ja sellepärast ei hakkand ma midagi seletamagi."
Mina kirjutaks nii:"Film lõppes ja seejärel hakkas pihta suur sagimine väljapääsu poole, mina ja Kärr ühes nendega. Väljas ma ütlesin oma sõbrannale, et oli väga tore ja ma lähen nüüd koju. Ta näol oli ikka veel kummaline ilme ja ma aimasin, et ta oli uudishimulik, mis minu ja Roberti vahel toimub. Kuna mul pole selle poisiga midagi, siis ma ei üritanudki seletama hakata." (Miks sa pead lihtsad mõtted keeruliseks tegema? Kasuta sünonüüme, leia uusi lahedaid sõnu! )
Sina:"Olin juba üsna enda kodu lähedal kui korraga näen Robertit enda ees kõndimas."
Mina kirjutaks nii:"Olin juba üsna kodu ligidal, kui korraga märkasin enda ees kõndimas Robertit." (Enda kodu ongi ju kodu. Sõna "enda" on üleliigne, pealegi, kasutad sa seda sõna
KAKS korda
ÜHES lauses.)
Sina:"Oli seda ka veel siis vaja?"
Mina kirjutaks nii:" Oli seda ka veel vaja?" (Ära kasuta üleliigseid sõnu, lihtusta lauseid!)
Sina:"Mu naaber on vana tädike, pole mitte kunagi näinud, et tal keegi külas on. Ja korraga on Robert seal. "
Mina kirjutaks nii:" Mu naaber on väga vana naine. Ma pole iial näinud kedagi tal külas." (Tundub lihtsam kui sinu lause, eks?) Teist lauset pole vaja, sa juba mainisid, kelle aias poiss ju oli! :)
Niimodi=niimoodi!Sina:" Miks sa nii ülbe oled? Alguses küll tundusid sõbralik tüdruk..” Lõpetasin tema lause ise, „Sõbralik tüdruk, kes ei taha sinuga tegemist teha. Arusaadav?”
Mina kirjutaks nii:" "Miks sa nii ülbe oled? Algul tundusid küll sõbralik tüdruk olevat ja..." "Sõbralik tüdruk, kes ei taha sinuga tegemist teha. On arusaadav?" lõpetasin ma tema lause. (Jäta lugejale ka mulje, nagu olekski lause katkenud ja kirjuta ruttu uus lause järele. Hiljem, peale otsekõnet, seleta, et tüdruk katkestas poissi. ) :)
Sina:"„Ei ole, sa tõesti meeldid mulle. Mis ma nii halba, siis tegin sulle?” Vaatas mind nagu tontti, ah et tema ei teinud midagi halba. Ta ise oli halb! Endaarust üks naistemees, kuid tegelikult paras si*akott. "
Mina kirjutaks nii:" Ei ole arusaadav! Sa tõesti meeldid mulle ju! Mida ma sulle nii halba teinud olen?" küsis ta minult arusaamatu näoga. Või tema ei teinud midagi halba? Üritab olla naistemees, kuid tegelikult pole mitte keegi!" (Kirjuta nii, et kõik aru saaksid. Meie ju sinu pähe ei näe. Pealegi, polnud selles loogikat. Miks ta on tüübi peale pahane? Poiss tahtis ju ainult tuttavaks saada. Kust see sitakott siia sai järsku?)
Sina:"„Jäta mind lihtsalt rahule.” Nägin siis, et aiast astus sisse tema sõber Carl. Täiesti ükskõikne nägu ees. Mida nad tegid siin? Ei tea, kuid tahaksin teada. Lükkasin ukse lahti ja panin selle kiiresti lukku. Jooksin akna peale, et näha mida nad teevad seal aias. Lõid üksteisele patsu, aga ma ei kuulnud mida nad rääkisid. Kõndisin enda tuppa ja siis tegin suurepärase avastuse, et minu toa aken on just selle aia poole. Kui ma kardinat liigutasin, vaatas Robert just minu poole, lehvitas mulle.. mina näitasin talle keskmist sõrme. "
Mina kirjutaks nii:" "Jäta mind lihtsalt rahule," karjusin ma. Sel hetkel nägin naabri aiast tulemas tema sõpra Carli, kelle oli ükskõikne olek. Mind hakkas huvitama, mida nad siin tegid, kuid varjasin oma uudishimu. Läksin tuppa ja lukustasin ukse. Vaatasin huviga aknast veel välja, et näha, mida nad teevad. Nad lõid teineteisele patsu, kuid ma ei kuulnud neid rääkimas. Kõndisin oma tuppa ja avastasin, et mu aken on vaatega aia poole. Kui kaardina õrnalt eest lükkasin, vaatas minu poole Robert ja lehvitas. Näitasin talle keskmist sõrme," (Sa ära kirjuta oma segased mõtted üles vaid süstematiseeri oma sõnad peas õigesse ritta, õiges järjekorras.)
Ma olen õnnelik kui sa said minult abi, sest ma kirjutasin seda kommentaari poolteist tundi ja nüüd olen suhteliselt väsinud. :) Lihtsalt pea meeles, et laused peavad olema lihtsad nii, et ka lugejad aru saaksid. Otsekõnega on sul palju probleeme, seetõttu pead sa seda uurima. Lause ehitus on samuti käest ära, kuid eks see tuleb ajaga ja suure kirjutamisega. Ma loodan, et sa minu peale ei pahanda- ikkagi nii suur kriitikalaine, pea igas lauses. :)
Pea püsti! :)