1. osa*
hoidsid*
"Ta vaatas enda ümber ringi. "Ma olen vist tõesti hulluks läinud," pomises tüdruk vaikselt."
Tühik läheb kooloni järele, mitte ette. Tühik EI LÄHE jutumärkide järele, kui tegemist on algavate jutumärkidega.
"Ta vaatas risti seinal." PUNKT. Ja sealt alusta mõtisklust. Näeb ilusam välja.
"Neid on rohkem kui üks." Siin "kui" ette koma ei lähe, sest komale järgnevas lausepooles pole tegusõna.
"Tead, bla bla bla". KOMA.
"...ja see on kõik, mis loeb." KOMA. Siin järgneb tegusõna, seega koma läheb.
"Pärast" on ajamääruslik sõna, "peale" kirjeldab millegi kuhugi asetamist. Õpi see erinevus selgeks. Sellist asja näiteks nagu "peale kooli" pole olemas.
"...aga siis küsis ta, kuidas mul läheb." KOMA. Järgmises lauses sama viga.
"olen" lause keskel väikese tähega.
"Noh, siis sain ma vihaseks." KOMA.
"Nüüd ei ole ta paar nädalat siin käinud" on sõnastuselt parem.
"Tead, bla bla bla." KOMA.
23-aastane või 23aastane, aga mitte 23 aastane.
Kuud kirjutatakse kuupäevale järgnemisel väikese tähega.
"lühikesed ja helepruunid" ning "suured ja rohelised" kõlavad paremini kui "helepruunid ja lühikesed" ning "rohelised ja suured". Enne suurus, siis värv.
Arvud 1-9 kirjutatakse üldiselt sõnaga.
"kogu aeg" kirjutatakse lahku.
"linnakoolis" kirjutatakse kokku. Tegemist ei ole ometi mingile müstilisele Linnale kuuluva kooliga, vaid riigiõppeasutusega.
"Mina olin natuke mõlemat, seega sain ma sisse." KOMA.
"Samas kui ma samamoodi jätkan..." Koma ei ole, tegemist on ühendsidesõnaga. Sama lause jätkub: "...ma samamoodi jätkan, pole mul laste..." KOMA.
"...ja selles koolis, nagu ma juba mainisin, oli palju inimesi." KOMA ja KOMA.
"...ja arvas, et ta oli parem kui kõik teised." KOMA. Jällegi pole komale järgnevas lauseosas tegusõna, seega koma sinna ei lähe.
"millegipärast" kirjutatakse kokku.
"...tiirlesid ta ümber, oodates tähelepanu, ja klassi poisid..." KOMA ja KOMA.
"vastupanurühmaga" kirjutatakse kokku.
"viieinimeseline" kirjutatakse kokku ja on halb sõna, parem oleks "viieliikmeline" või "viiepealine".
"Meie eesmärgiks oli..." oleks parem sõnastus.
"Me ebaõnnestusime selle julmalt" asemel oleks parem "see ebaõnnestus meil täielikult".
"Uks avanes bla bla bla" osa löö eraldi lõiku.
"Nad vedasid vaikides tüdruku ruumist minema" oleks parem sõnade järjekord.
Taas jutumärkide ja tühikute jutt, vaata üles...
Kui otsekõnele järgneb saatelause, lõppeb otsekõne mitte punkti, vaid komaga (loomulikult järgnevad komale jutumärgid).
Ja sa hakid oma lauseid liialt. Kirjuta pikemaid, seo lühikesi lauseid pikemateks, nii on voolavam lugeda.