Oh, valmis sain aga ma ei kujuta ette, kuidas see välja kukkus
68. Reetur "Summer, kas sa võiksid kööki tulla? Ma tahan sinuga rääkida..."
Papsi hääl oli tõsine. Veidi kurjakuulutav. Järelikult kujuneb vestlus tõsiseks.
Isa pea kadus ukselävelt ning tuuletõmbus kiigutas ust, tekitades vastikut kääksuvat heli. Ajasin end voodilt püsti, kus olin juba viimased poolteist tundi kõhuli olnud ja sodinud vana matemaatika vihiku viimastele lehekülgedele igasuguseid sõnu ja pilvi ning südameid. Ruudulise lehe keskele olin maalinud suurelt kuupäeva- 4. august. Neli päeva polnud ma Chadi näinud ega temast ka midagi kuulnud. Ma ei teadnud, kas Kentil õnnestus teda näha, sest peale seda, kui ma palusin vabandust tema käest polnud me nelja päeva jooksul omavahel üle kahekümne sõna vahetanud. Ja ma ei liialda. Mina ei otsinud kontakti, Kent ei otsinud minuga kontakti.
Viisin vihiku kirjutuslaua sahtlisse ja seadsin sammud köögipoole. Ma ei suutnud välja nuputada, mille pärast isa minuga tõsiselt rääkida tahab ning otsustasin, et lepin sellega mis sealt tulema hakkab.
Jäin köögiuksel seisma.
Kent toetus õlaga avstu külmkappi ja tema käed olid rinnal risti. Ema istus koos isaga laua taga ning hetkeks tundus mulle, et ta nutab. Ta vaatas kõrvale ja oli katnud parema käega oma suu, toetudes vasakule käele.
Astusin paar kiiret sammu edasi: "Ema, kas sa nutad?"
Vaikus.
Ta ei vastanud.
Need olid raudselt mu elu ühed pikimad sekundid.
Ma ootasin endiselt vastust, sest ma lakkasin uskumast neid variante, mida ma ise juba välja suutsin mõelda. Ma kartsin kõige rohkem seda, et mõni emapoolne sugulane on surnud või siis...
Ega ema ometi haige pole..?
"Ma ei nuta..," surus ema läbi hammaste, kuid ei tõstud oma pilku et minu poole vaadata.
Ma tahtsin küsida milles siis asi on, kuid ma ei teinud seda. Vaatasin Kenti poole. Ta vaatas ema ning põhimõtteliselt ei märganudki mind. Nägin, kuidas isa tõstis käe ja silitas rahustavalt ema juukseid.
"Mis siis juhtunud on?" pärisin vaikselt ja astusin edasi, olles juba peaaegu laua kõrval.
"Shh-shh, kallis..," sosistas isa emale ja tõstis pea. Ta vaatas mind ja kissitas õrnalt silmi nagu oleksin ma mingi... saak, mida on kerge rajalt maha tõmmata.
Vaatasin Kenti, keda ma ammu nii tõsisena kui siis näinud polnud. Kenti näoilme ja ema-isa käitumine ajasid mind aina enam segadusse.
"Aga mis toimub?" küsisin ja istusin. Sirutasin oma käe ema poole, kuid ta nõjatus vastu isa ja ei suvatsenud minu poolegi vaadata.
"Sina oskad sellele küsimusele kõige paremini vastata," lausus isa.
"Mida?"
"Ma olen sinus pettunud, Summer."
"Mida? Miks? Mida ma olen teinud, et..?" Ma ei suutnud lausetki lõpetada, kui isa lükkas minu poole kortsus paberilehe. Jäin seda vaatama ja tundsin käekirja ära. See sarnanes Chadi käekirjale, kuid polnud siiski päris selline nagu tema oma on. Ma teadsin väga hästi, kes oli väga püüdlikult Chadi käekirja jäljendada üritanud...
"Me teame kõike. Kõike," lisas ema ja hakkas nuuksuma.
"Me teame kõike," kordas isa. "Me teame sinust ja sellest poisist nii mõndagi."
Haarasin kiirelt paberilehe laua keskelt ja lasin pilgu üle esimeste ridade. Seda ülestunnistust lugedes muutusid mu silmad vesiseks ning kirja lõpuni lugematta lükkasin tooli lauast eemale, tõusin püsti ja pöördusin Kenti poole: "Mida sa teed!?"
Kent neelatas, kuid säilitas näol oma jäätunud ilme. Ta ei kavatsenudki mulle vastuseid jagama hakata. Keerasin end kiirelt ema-isa poole: "See on vale! See ei ole tema käekiri! Kent valetab!" See oli ajuvaba, et Kent üritas jätta muljet nagu oleks Chad mu vanematele kirja saatnud ja kõik ülestunnistanud...
Ema kattis näo kätega.
"Summer, palun ütle mulle kuidas teab Kentucky, mis sinu ja selle... vahel toimub?" küsis isa talitsetult ja jäi minult vastust ootama.
"Sest ta aitas mind kogu aeg!"
Pöörasin end Kenti poole. Üle mu venna näo langes vari, kuid mind pani imestama tema osavus seda mitte välja näidata. "Ütle, et sa ei aidanud mul temaga kohtuda. Tunnista üles, et sa ei pidanud temaga plaane, kuidas isa ja nende teiste vastu astuda!"
Kent kehitas mu jutu peale õlgu.
"Kui sa julgesid mulle nii teha," hüüatasin meeleheitlikult ja mu hääl murdus: "Siis julge ka tunnistada!"
"Summer!" käratas isa ja lõi rusikaga lauale, nii, et ma võpatades ringi pöörasin. "Ma arvasin, et see poiss kadus siit. Aga nüüd tuleb välja, et ta on siin tagasi ja nagu sellest vähe pole sina veel..," rääkis isa vihaselt.
Katkestasin teda: "Mitte ainult mina!" Vaatasin tähendusrikkalt oma venna poole. Kenti suul oli lai irve ja ta raputas pead nagu oleksin ma peast põrunud, et väidan, et ta aitas mind kogu aeg.
"Kuule, need on sinu vitsad! Miks sa neid minuga pooleks üritad teha?" laiutas Kent käsi.
"Summer!" kordas isa jälle ja käskis mul istuda. Tegin seda. Ema oli nuuksumise lõpetanud ja vaatas igale poole mujale, kuid mitte mind.
"Jah?" pomisesin ootavalt ja toetasin end vastu tooli seljatuge.
"Kui kaua ta juba tagasi on?" hakkas isa uurima ja vaatas mind pinksalt.
"Ma ei tea," laususin igat sõna tugevalt rõhutades.
"Kui tihti sina temaga kohtud?"
"Ma ei pea nende üle arvet."
"Palju või vähe?"
"Kui palju on vähe?"
"Paar korda... Kolm, neli..."
"Sel juhul ikka väga palju," venitasin vastuseks ja isa ilme muutus tunduvalt. Muigasin õelalt. Sellest hetkest alates oli mul ükskõik, mis edasi saama hakkab. Nüüd ei pidanud enam midagi varjama. Nagunii ootab mind ees karm vangipõli loendamatute tabalukkude taga.
Elu on ilus, tõepoolest.
"Ta oli isegi siin minu juures," laususin rahulikult ja kui isa-ema seda mõlemad paar minutit seedinud olid, tõusis ema ja lükkas vaevaliselt tooli laua alla. Seejärel ruttas ta köögist välja.
"Ma ei kannata seda enam välja!" olid ema viimased sõnad.
Isa ilme muutus kurjemaks, hääl seevastu rahulikumaks.
"Miks sa meile seda teed?" päris isa ja ma jäin teda üllatunult vaatama. "Näed, kuidas see su emale mõjub? Ja mulle?"
Mulle tikkusid pisarad silma. Mitte, et ma oleks end süüdi tundnud vaid seepärast, et ma tundsin end reedetult ja et mitte keegi ei suvatsenud olukorda ka minu mätta osast vaadata.
"Oleks see teinud olukorra paremaks, kui sa oleksid teadnud, et ma kohtun Chadiga? Sa ju keelasid ta mulle ära! Aga oh isa... Teaks sa pooli asjugi, mida sa ei tea!"
Vaatasin Kenti. Ta silmad rändasid köögikappide ustel äraolevalt ringi.
"Nagu näiteks?"
"Las mu kallis vend räägib neist sulle, ta ju teab kõike..."
Isa köhatas.
"Sa ei pea mind uskuma kui ei taha. Aga Chadi ja minu kohtumiste pärast sa enam muretsema ei pea! Arvatavasti ei näe ma teda enam, seega ei pea ka see vestlus siin jätkuma. Sel pole lihtsalt mõtet."
Isa tundus olevat kimbatuses, kuid ma nautisin tekkinud vaikust ja kasutasin seda ära, et tõusta. Lükkasin tooli laua alla ja jäin hetkeks mõttesse. Vaatasin isa ja mulle tundus, et ta soovis mulle midagi öelda, kuid otsustas minul enne rääkida lasta.
"Ma tean, et sa ei arva Chadist mitte midagi ja seda peamiselt tänu sellele, mida sa temast kuulnud oled, kuid... Ma ei saa aru, kuidas saab selle järgi inimese üle kohut mõista. Sa ju ei tunnegi teda. Aga ta on hea poiss."
Isa mühatas.
"Ta päästis mind Joshua käest. Ja seda kaks korda."
Papsi ilme muutus pehmemaks: "Mida?"
Ta oli teadlik sellest, mis tol korral matkal juhtus, kuid paar fakti oli talle rääkimata jäetud. Isa uuris, kes see võõras poiss oli, kuid sel hetkel oli Chad võõras ka minu jaoks. Et eksisteeris veel teine pääsemine Joshua käest, oli isale kui välk selget taevast.
"Neli päeva tagasi. Tol ööl, kui ma Evani sünnipäevalt tulin, pakkus Joshua mulle, et toob mu koju. Will oli ka autos jama ei kartnud üldse, kuid... kui Will metsapeatusele läks, jättis Joshua ta maha ja sõitis edasi ja... noh... lõpuks olimegi mina ja Joshua keset metsa ning ühel hetkel jooksin kokku oma kalli vennaraasukesega, kes ütles, et tuli kohtumiselt Chadiga, kuid siin väidab teile, et ei ole temast varem kuulnudki! Igatahes ei olnud Kentist kasu ja Joshua lõi tal mõneks ajaks pildi tasku. Küll aga ilmus viimasel minutil kohale Chad, tänu kellele ma pääsesin. Küll aga läksime me tülli, sest ma ei tahtnud, et ta Joshua läbi peksaks."
"Kuradi värdjas..," surus isa läbi hammaste ja surus mõlemad käed rusikasse. "Kas see on tõsi?" pöördus isa Kenti poole, kuid ma avasin kiirelt oma suu: "Muidugi on."
Isa hingas pahinal sisse-välja ja tõstis pilgu: "Aga see poiss võib sinuga sedasama üritada teha!"
"Ei!"
"Kuidas sa selles nii kindel oled? Ma nägin teid ju sel korral telgis..."
"See, mida sa siis telgis nägid oli hoopis midagi muud kui sa arvad! Ma usaldan, vabandust, usaldasin teda piiritult. Ma ei saa aru, miks te kõik tema vastu olete."
"Sest me tahame sulle vaid kõige paremat," märkis isa kiirelt.
Hakkasin naerma: "Chad oligi mulle kõige parem. Ta on palju parem poiss kui näiteks Evan!"
Seepeale isa neelatas ja köögis valitses jälle vaikus. Vaatasin hetkeks Kenti ja sõnagi lausumata hakkasin ukse poole minema.
"Eks tee, mis tahad!" lausus isa enne, kui ma köögist väljuda jõudsin.
"Nüüd pole enam millegil mõtet," vastasin uksel viivitades.
"Ehk tabad sa selle mõtte siis, kui ühel õhtul nuttes koju tuled, sest ta tegi sulle liiga."
"Jumal küll, isa! Ta ei teeks mulle iial midagi halba ja ta ei saakski seda teha, sest ma ei usu, et ma teda veel näen!"
"Ma tõesti loodan, et ta on läinud!" vastas isa häält tõstes.
Omaette pomisedes läksin oma tuppa ja viskasin end voodile pikali. Ma ei suutnud mõista, mida Kent tehtuga saavutada üritas. Ma ei suutnud aru saada, kuidas tuli talle pähe midagi sellist teha. Lihtsalt... See kõik tundus ebareaalne.
Kõik oli nii valesti. Chadi polnud. Mu pere oli minu vastu. Mu sõbrad...
Chad. Sel õhtul igatsesin ma teda liiga palju. Ma tõepoolest vajasin teda.
Surusin pea patja ja andsin pisaratele voli.