13.
Ta hoiab ühe käega Sirje ümbert kinni ja sihib püstoliga, mis on ilmselt Sergeilt saadud, tema oimukohta, peegeldades sellega täpselt minu ning Kaido asendit.
''Tundub, et me oleme sarnases seisus, Kaido,'' ütleb Urmas pinevalt. ''Mis sa arvad, kui vahetaks pantvangid ära?''
''Ei,'' keeldub Kaido. ''Mitte mingil juhul.''
Urmas hingab teravalt sisse.
Vaatan tema kätt, mis pigistab tugevalt Sirje pihta. Minus tõstab pead armukadedus.
''Sellisel juhul lasen ta maha,'' sisistab Urmas nii tigedalt, et ma võpatan.
''No eks lase siis.''
''KAIDO!'' kiljatab ema.
''VAIT!'' röögatab Urmas ning surub huuled peaaegu märkamatult ema kõrvale. Ilmselt selleks, et teda ähvardada.
''Sa ei julge teist inimest tappa. See ongi nende heade probleem,'' ütleb Kaido enesekindlalt, justkui tunnetades, et trumbid on tema käes.
Urmas ajab silmad ähvardavalt pilukile. ''Miks sa arvad, et mina hea olen? Äkki mul on ka oma narkoäri ja minagi tahan seda tüdrukut. Miks ma muidu teda taga ajaksin?''
''Sa ei julge teist inimest tappa,'' kordab Kaido rahulikult, kuigi tema hääl on tooni võrra kõrgem.
Kostab järsk lask ning Sirje langeb põrandale.
Mida Urmas enda arvates teeb?
Kaido haare lõdveneb. Mul õnnestub end vabaks rabeleda ja ema juurde tormata.
Tema ümber on väike vereloik kogunenud.
''Ema?'' küsin.
Ta püsib liikumatu.
Pöördun aeglaselt Urmase poole.
''Mida sa tegid?'' sisistan. ''MIDA SA TEGID?''
Hakkan teda rusikatega peksma. Sirje oli siiski mu ema. Ma ikkagi armastan teda, hoolimata kõigest.
Urmas lükkab mu kõrvale, silmad Kaidole keskendumas.
Tema püstoli sihib Kaido rinda, Kaido oma teda. Üks neist laseb esimesena.
Ja ma olen enam kui kindel, et see pole Urmas.
''Selle eest sa veel maksad,'' pobiseb Kaido vihast vappudes.
Ja siis ta tulistab. Näen justkui aegluubis, kuidas kuul Urmase poole lendab.
''EI!'' karjatan. Kuid on liiga hilja, Urmas lamab maas.
Kaido irvitab. ''Sinu kord, lapsuke. Kahju, et meie kohtumine niimoodi lõpeb.''
''Eksid,'' ütleb keegi.
Järgmisel hetkel mõistan ¹okeeritult, et see hääl kuulub emale.
''Sina oled see, kes siin surema hakkab,'' lausub ta ning tõstab püstoli, mis hetk tagasi oli Urmase käes.
Märkan, et ta hoiab paremat õlga vasaku käega kinni. Ilmselt tulistas Urmas teda sinna.
Ema laseb kuuli täpselt Kaido rinda.
Kaido kukub surnult maha.
Minu üllatuseks puhkeb ema naerma: ''Mul pole üldse kahju, kusjuures. Kui saaksin, teeksin seda uuesti. See tüüp pani mulle õnneks aru pähe.''
Ema osutab Urmasele.
Urmas.
Kummardun mehe kohale. Tema haavast voolab ohtralt verd.
''Urmas,'' sosistan.
Tema silmalaud võbelevad kergelt.
Kuulen, kuidas ema minu taga kiirabi kutsub. Lasen tema sõnadel kõrvust mööda voolata ning suunan oma tähelepanu täielikult Urmasele.
''Palun ära ole surnud,'' mu hääl murdub peaaegu kõikide sõnade välja ütlemisel.
Ta avab jõuetult silmad. ''Mari...lin?''
''Ma olen siin.''
''Ära....mine,'' sosistab ta vaevaliselt.
''Ei. Ei lähe,'' luban ning pigistan ta kätt.
Ema turtsatab. ''Kuulge, lõpetage ära. Te olete nagu armunud.''
''Misasja?'' viiksatan. Loodan, et ta kirjutab minu ehmatuse selle mõte naeruväärsuse alla.
Ema vaikib, nööbib Urmase särgi lahti ning asetab riide tema haavale.
Kiirabi on mõne hetkega kohal. Urmas ja Kaido viiakse kanderaamidel autosse, ema läheb omal jalal.
*
Ema saab kohe pärast kuuli eemaldamist ja haava kinni sidumist koju. Lähen koos temaga; mul ei lubatud Urmase juurde jääda.
''Urmas avas mu silmad,'' tunnistab ema, kui haiglauksest välja astume. ''Tänu temale ma otsustasingi sinu kasuks. Ta rääkis nii ilusasti. Jutustas, kui piiritult sa mind armastad ja, et ma olen õnnelikum, kui enamik inimesi. Ta ütles, et kui ma kasvõi natukenegi hoolikamalt vaataksin, näeksin seda kõike ise.''
''Ma...ma,'' kogelen ning klõpsan siis suu kinni, sest sõnad, mida kavatsesin öelda, lähevad omavahel segamini ning ununevad.
''Sul on väga hea jooga treener,'' jätkab ema.
''On.'' Või oli.
Aga.. Ta ju ikka jääb elama?
Mu süda hakkab närviliselt põksuma ja ma pean end kogu tahtejõuga kinni hoidma, et mitte tagasi haiglasse tormata.
''Ta paistis sinust väga hoolivat,'' tunnistab ema.
Jään keset tänavat seisma. ''Päriselt?''
Ema noogutab. ''Sa ei kujuta ette, kuidas ta sind kiitis. Kui ta poleks nii vana, arvaksin, et ta on sinusse armunud.''
''See oleks liiga utoopiline,'' ütlen liiga kiiresti.
Ema piidleb mind silmanurgast. ''Sa oled tõepoolest minu nägu.''
Ta asetab käe kõhklevalt minu õlgade ümber ja me jalutame teineteisele toetudes koju.