Toimuski. :)
17.
Ärkan sooviga teha midagi erilist. Midagi, mida ma pole varem teinud. Midagi, mis aitaks mul Urmase vähemalt natukeseks peast välja saada.
Hüppan voodist välja ja silmitsen oma tuba kriitiliselt. Mu pilk peatub riidekapi ees vedelevatel Adidase tossudel.
Justnimelt. Seda ma teha tahangi. Joosta.
Tõmban jalga poolpikad liibuvad dressipüksid ning selga punase dressipluusi.
Lähen juukseid hobusesabasse sidudes kööki.
Isa istub laua taga ja joob midagi. Lõhna järgi otsustades on see kohv.
''Ma lähen jooksma,'' teatan talle.
Ta vaatab mind niimoodi, nagu oleksin öelnud, et lähen sõjaväkke.
''Jajah, tore,'' ütleb ta lõpuks, ''muidugi mine.''
Suundun aeglase sörgiga Kadrioru pargi poole. Keskendun oma hingamisele. Nina kaudu sisse, suu kaudu välja. Nina kaudu sisse, suu kaudu välja.
Mu jalad liiguvad asfaldil väikeste tüpmsatustega edasi. Tuul mängib mu juustes, linnud laulavad, ma pole viis minutit Urmase peale mõelnud. Elu on ilus.
Jõuan valgusfoorini. Loomulikult on see punane. Venitan rohelist tuld oodates jalgu ja hüplen natuke kohapeal.
Täpselt siis, kui olen sõiduteel mõned sammud astunud, märkan teda. Ta jookseb aeglaselt, valge särk keha ümber lehvimas, otse minu poole. Ta pole mind veel näinud, sest vastasel juhul oleks ta teises suunas jooksma hakanud.
See pole enam naljakas. Miks me kogu aeg kusagil juhuslikult kokku saame? Miks tema otsustas minuga samal ajal sörkjooksu teha? Miks-
''Neiu! Neiu, vaadake ometi!'' hüüatab keegi vanaproua.
Avastan, et seisan endiselt keset sõiduteed. Tuli on punane.
Pööran pea paremale ja näen, kuidas minu poole kihutab tuhatnelja üks auto. Käsin oma jalgadel tööle hakata, kuid need ei kuuletu, ja ma jään tardunult seisma.
Auto jõuab lähemale.
Hakake tööle, käsin oma jalgu.
Ei midagi.
Äkki haarab keegi mu õlgadest ja tõmbab mu kõnniteele. Vaatan ehmunult, kuidas auto käänaku taha kaob. Paar sekundit veel ja ma oleksin surnud olnud.
''Mis sul viga on?'' nõuab kellegi hääl. Taipan, et see kuulub Urmasele.
Vaatan temast välja tegemata kaugusesse.
Urmas raputab mind õrnalt. ''Marilin!''
Meie ümber kogunevad inimesed. Nad sosistavad omavahel. Keegi võtab kaamera välja.
Lollid, vastikud inimesed. Jõllitavad nagu lehmad.
Urmas ohkab, haarab mu sülle ja tassib pingile.
Jälgin, kuidas inimestesumm pettunult laiali valgub.
''Marilin?'' sosistab Urmas.
Ma ei tee temast välja.
Ta võtab mu lõuast kinni, ja sunnib mind endale otsa vaatama.
Jõllitan üksisilmi murekortsu tema kulmude vahel.
''Mis sul arus oli?'' nõuab Urmas tungivalt.
Kehitan õlgu. Mulle meeldib kimbatus tema näol.
Möödujad saadavad meile veidraid pilke.
Urmas ei tee neist välja. Ta hoiab endiselt mu lõuga. Tunnen, kuidas ta haare natuke tugevamaks muutub.
''Marilin. Räägi minuga.''
Suunan pilgu eemalolevatele puudele. Ma ei tea ise ka, miks ma niimoodi käitun. Ilmselt on ainus loogiline seletus see, et ma olen õnnetusejärgses ¹okis.
''Vaata mulle otsa,'' käsib ta karmilt.
Ignoreerin teda.
Ja siis tunnen paremas põses kerget valu.
Urmas andis mulle kõrvakiilu!Mitte küll sellise, nagu seebikates jagatakse. See sarnanes pigem sellise kõrvakiiluga, mida annavad arstid patsientidele, et neid teadvusele tuua.
''Ai,'' ütlen väikese hilinemisega ja pööran pilgu tigedalt temale.
Kuid tema silmadega kohtudes mu pilk leebub. Ma ei olegi tähele pannud, et tal on sinised silmad. Helesinised.
''Miks sa nii tegid?'' pärib ta.
''Miks sa mu ära päästsid?'' küsin vastu. Tegelikult ma vist tean põhjust. Aga ma tahan, et ta selle ise välja ütleks.
Urmas ohkab, kuid tema ilme muutub lõbusamaks. ''Mina küsisin esimesena.''
''Ma ei tea. Mu jalad lihtsalt ei kuuletunud,'' vastan ükskõikselt.
''Väga veenev,'' sõnab ta sarkastiliselt.
Urmas hakkab minu küsimusele vastama, kuid kellegi köhatus katkestab teda.
Meie ees seisab seesama vanaproua, kes oli mind auto eest hoiatanud.
''Kuidas sa end tunned?'' küsib ta oma punast pearätti kohendades.
''Hästi,'' vastan automaatselt.
''Tore,'' kostab ta ning prantsatab otse minu ja Urmase vahele.
Tunnen end väga ebamugavalt, kuid püsin pingil viisakuse pärast mõned minutid.
Lõpuks tõusen püsti. Urmas ühineb minuga ja me lähme teineteist narritades edasi.